Нормы питания в учебных и оздоровительных заведениях

ЛІГА:ЗАКОН
Справочная информация от 25.11.2004
Полный текст документа доступен в системах ЛІГА:ЗАКОН. Вы можете бесплатно протестировать системы ЛІГА:ЗАКОН.

Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку

Із змінами і доповненнями, внесеними
 
постановами Кабінету Міністрів України
 від 26 червня 2007 року N 873
,
від 8 серпня 2012 року N 734
,
 від 28 листопада 2012 року N 1086
,
 від 6 серпня 2014 року N 353
,
від 23 березня 2016 року N 211

(У назві та тексті постанови слова "оздоровчих закладах" замінено словами "дитячих закладах оздоровлення та відпочинку" згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2014 року N 353)

Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Затвердити:

1) норми харчування у:

дошкільних навчальних закладах для дітей віком до одного року згідно з додатком 1;

дошкільних навчальних закладах (крім санаторних) для дітей старше одного року згідно з додатком 2;

санаторних дошкільних навчальних закладах (групах) згідно з додатком 3;

дитячих будинках, загальноосвітніх школах-інтернатах, інтернатах у складі загальноосвітніх навчальних закладів, школах соціальної реабілітації та професійних училищах соціальної реабілітації, професійно-технічних навчальних закладах згідно з додатком 4;

(абзац п'ятий підпункту 1 пункту 1 із змінами, внесеними
 згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 08.08.2012 р. N 734)

Олімпійському коледжі імені Івана Піддубного (код згідно з ЄДРПОУ 02125315), училищах фізичної культури та олімпійського резерву згідно з додатком 5; 

(абзац шостий підпункту 1 пункту 1 у редакції постанови
 Кабінету Міністрів України від 23.03.2016 р. N 211)

дитячих закладах оздоровлення та відпочинку згідно з додатком 6;

(абзац сьомий підпункту 1 пункту 1 у редакції постанови
 Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 р. N 353)

загальноосвітніх навчальних закладах для одноразового харчування учнів згідно з додатком 7;

2) норми заміни продуктів за енергоцінністю згідно з додатком 8.

2. Установити, що використання у харчуванні дітей у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку спеціальних харчових продуктів без погодження з Міністерством охорони здоров'я забороняється.

21. Установити, що студенти Кам'янець-Подільського планово-економічного технікуму-інтернату і Харківського обліково-економічного технікуму-інтернату імені Ф. Г. Ананченка, які є дітьми-інвалідами та інвалідами I - III групи, забезпечуються харчуванням згідно з натуральними добовими нормами харчування в інтернатних установах для громадян похилого віку та інвалідів, вищих навчальних закладах I - II рівня акредитації сфери управління Мінсоцполітики, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 13 березня 2002 р. N 324 "Про затвердження натуральних добових норм харчування в інтернатних установах, навчальних та санаторних закладах сфери управління Міністерства соціальної політики" (Офіційний вісник України, 2002 р., N 12, ст. 592; 2012 р., N 7, ст. 249).

(постанову доповнено пунктом 21 згідно з постановою
 Кабінету Міністрів України від 28.11.2012 р. N 1086)

3. Міністерству освіти і науки, іншим центральним органам виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям забезпечити дотримання норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених цією постановою, у межах відповідних бюджетних призначень.

(пункт 3 із змінами, внесеними згідно з постановами
 Кабінету Міністрів України від 08.08.2012 р. N 734,
 від 06.08.2014 р. N 353)

4. Міністерству охорони здоров'я разом з Міністерством освіти і науки установити до 1 травня 2005 р. порядок організації харчування дітей у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

(пункт 4 із змінами, внесеними згідно з постановами
 Кабінету Міністрів України від 08.08.2012 р. N 734,
 від 06.08.2014 р. N 353)

5. Ця постанова набирає чинності з 1 січня 2005 року.

 

Прем'єр-міністр України 

В. ЯНУКОВИЧ 

Інд. 28

 

НОРМИ
харчування у дошкільних навчальних закладах для дітей віком до одного року

(денна норма на одну дитину, грамів)

Найменування продукту 

Вікова група (місяців) 

0 - 3 

4 - 5 

6 - 7 

8 - 12 

Сухі адаптовані молочні суміші 

80 - 100 

90 - 120 

75 - 80 

30 - 60 

(або рідкі адаптовані молочні суміші) 

(700 - 900) 

(900 - 1000) 

(900 - 800) 

(600 - 500) 

Хліб житній (з 10 місяців) 

 

 

 

5 - 10 

Хліб пшеничний (з 8 місяців) 

 

 

 

5 - 10 

Крохмаль 

 

 

Крупи, бобові, макаронні вироби 

 

 

20 

25 - 30 

Картопля 

 

 

50 

85 

Овочі 

 

 

120 

180 

Фрукти свіжі, цитрусові 

 

 

10 - 60 

70 - 120 

Соки 

 

 

30 - 50 

50 - 100 

Фрукти сушені 

 

 

1 - 4 

4 - 6 

Кондитерські вироби (сухарики, печиво) 

 

 

 

3 - 15 

Цукор 

 

 

30 

30 

Масло вершкове 

 

 

1 - 4 

4 - 6 

Олія 

 

 

1 - 3 

3 - 6 

Яйця, штук 

 

 

1/5 жовтка 

1/4 - 1/2 жовтка 

Молоко, кисломолочні продукти 

 

 

100 - 200 

300 - 380 

Сир кисломолочний 

 

 

10 - 30 

30 - 50 

М'ясо, м'ясопродукти 

 

 

 

50 - 90 

Риба, рибопродукти 

 

 

 

15 - 25 

Кава злакова, цикорій 

 

 

 

Какао 

 

 

 

Чай 

 

 

 

0,1 

Сіль, сіль йодована 

 

 

Хімічний склад 

 

 

 

 

Білки 

15 

19 

23 

32 

у тому числі тваринні 

15 

19 

22 

25 

Жири 

30 

38 

53 

61 

у тому числі рослинні 

 

 

Вуглеводи 

66 

77 

115 

143 

Енергоцінність, ккал 

660 

730 

1029 

1249 

Примітка. 

Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми ± 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 15 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (15 х 7) : 3 = 105 : 3 = 35 грамів (на день). 

 

НОРМИ
харчування у дошкільних навчальних закладах (крім санаторних) для дітей старше одного року

(денна норма на одну дитину, грамів)

Найменування продукту 

Вікова група (років) 

від 1 до 3 

від 3 до 6 (7) 

Кількість приймання їжі 

Хліб житній 

20 

30 

40 

60 

Хліб пшеничний 

55 

80 

80 

120 

Борошно пшеничне 

15 

20 

25 

32 

Крохмаль 

Крупи, бобові, макаронні вироби

30 

40 

45 

50 

Картопля 

130 

150 

190 

220 

Овочі різні 

180 

210 

230 

260 

Фрукти свіжі, цитрусові 

45 

90 

100 

100 

Соки 

50 

50 

70 

100 

Фрукти сушені 

10 

10 

10 

10 

Кондитерські вироби 

15 

15 

20 

Цукор 

35 

40 

45 

50 

Мед, медопродукти 

Масло вершкове 

12 

19 

21 

25 

Олія 

15 

Сало 

Яйця, штук 

1/4 

1/2 

1/2 

1/2 

Молоко, кисломолочні продукти 

350 

450 

400 

500 

Сир кисломолочний 

35 

40 

45 

50 

Сир твердий 

Сметана 

10 

10 

15 

М'ясо, м'ясопродукти 

60 

85 

100 

110 

Риба, рибопродукти 

20 

25 

45 

50 

Кава злакова, цикорій 

Какао 

Чай 

0,2 

0,2 

0,2 

0,2 

Сіль, сіль йодована 

Дріжджі 

1,5 

Лавровий лист 

0,05 

0,05 

0,1 

0,1 

Сухарі панірувальні 

Томатна паста 

Ванільний цукор 

0,1 

0,1 

0,1 

0,1 

Кислота лимонна 

0,1 

0,1 

0,1 

0,1 

Хімічний склад 

 

 

 

 

Білки 

46,6 

60,6 

68,1 

81,5 

у тому числі тваринні 

29,1 

37,5 

48,4 

48,5 

Жири 

45,6 

63,5 

71,7 

86,5 

у тому числі рослинні 

8,4 

12,3 

12,7 

17,8 

Вуглеводи 

167,6 

229,3 

239,2 

298,8 

Енергоцінність, ккал 

1267,2 

1731,2 

1874,8 

2299,4 

Примітки: 

1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми ± 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 50 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень при роботі дошкільного навчального закладу 5 днів на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (50 х 5) : 3 = 250 : 3 = 83 грамів.

2. У літній оздоровчий період (90 днів) витрати на харчування збільшуються на 10 відсотків для придбання свіжих овочів і фруктів. 

 

НОРМИ
харчування у санаторних дошкільних навчальних закладах (групах)

(денна норма на одну дитину, грамів)

Найменування продукту 

Санаторні заклади (групи) різних профілів 

Санаторні заклади (групи) для дітей, які страждають на захворювання органів травлення 

Вікова група (років) 

від 1 до 3 

від 3 до 6 (7) 

від 1 до 3 

від 3 до 6 (7) 

Кількість приймання їжі 

Хліб житній 

30 

30 

50 

50 

  

  

Хліб пшеничний 

55 

70 

70 

110 

100 

160 

Борошно пшеничне 

15 

20 

32 

35 

10 

25 

Крохмаль 

Крупи, бобові, макаронні вироби

30 

35 

45 

50 

40 

60 

Картопля 

140 

150 

220 

240 

150 

200 

Овочі різні 

200 

250 

250 

300 

180 

250 

Фрукти свіжі, цитрусові 

100 

150 

160 

200 

100 

150 

Соки 

60 

70 

100 

130 

50 

100 

Фрукти сушені 

10 

10 

10 

12 

15 

20 

Кондитерські вироби 

12 

15 

20 

10 

20 

Цукор 

35 

40 

45 

50 

40 

55 

Мед, медопродукти 

Масло вершкове 

25 

32 

30 

40 

30 

35 

Олія 

12 

17 

10 

Яйця, штук 

1/2 

Молоко, кисломолочні продукти 

400 

500 

450 

550 

500 

550 

Сир кисломолочний 

45 

50 

60 

70 

50 

70 

Сир твердий 

10 

10 

10 

Сметана 

10 

12 

15 

18 

10 

15 

М'ясо, м'ясопродукти 

85 

110 

120 

130 

100 

120 

Риба, рибопродукти 

30 

30 

60 

60 

30 

60 

Кава злакова, цикорій 

Какао 

  

  

Чай 

0,1 

0,2 

0,2 

0,2 

0,1 

0,2 

Сіль, сіль йодована 

Дріжджі 

1,5 

1,5 

Лавровий лист 

0,02 

0,02 

0,02 

0,02 

0,02 

0,02 

Сухарі панірувальні 

Томатна паста 

Хімічний склад 

  

  

  

  

  

  

Білки 

60,2 

77,1 

98,1 

116 

69,3 

96,6 

у тому числі тваринні 

41,4 

51,8 

66 

69 

49 

69 

Жири 

68,3 

89,3 

110,2 

127,7 

80,8 

113,7 

у тому числі рослинні 

8,6 

12,5 

17 

24,1 

8,6 

13,7 

Вуглеводи 

194,7 

260,7 

316,3 

428,3 

223,7 

304,1 

Енергоцінність, ккал 

1634,5 

2155 

2649,1 

3326,2 

1899 

2625,9 

Примітки: 

1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми ± 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 50 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень при роботі дошкільного навчального закладу 5 днів на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (60 х 5) : 3 = 300 : 3 = 100 грамів.

2. Діти, хворі на туберкульоз та інфіковані мікобактеріями туберкульозу, забезпечуються харчуванням згідно з нормами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. N 1752 "Про норми харчування для осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу"

 

НОРМИ
харчування у дитячих будинках, загальноосвітніх школах-інтернатах, інтернатах у складі загальноосвітніх навчальних закладів, школах соціальної реабілітації та професійних училищах соціальної реабілітації, професійно-технічних навчальних закладах

(назва додатка 4 із змінами, внесеними згідно з
 постановою Кабінету Міністрів України від 08.08.2012 р. N 734)

(денна норма на одну дитину, грамів)

Найменування продукту 

Вікова група (років) 

від 3 до 6 

від 6 до 10 

від 10 до 13 

від 13 і старше 

Хліб житній 

100 

150 

180 

200 

Хліб пшеничний 

130 

180 

230 

250 

Борошно пшеничне 

30 

40 

45 

50 

Крохмаль 

Крупи, бобові, макаронні вироби 

45 

65 

80 

80 

Картопля 

300 

350 

400 

420 

Овочі свіжі 

350 

400 

450 

470 

Фрукти свіжі, цитрусові 

250 

300 

300 

300 

Соки 

150 

180 

200 

200 

Фрукти сушені 

20 

15 

15 

15 

Кондитерські вироби 

30 

30 

35 

40 

Цукор 

50 

60 

70 

70 

Мед, медопродукти 

Масло вершкове 

40 

45 

50 

50 

Олія 

12 

15 

18 

20 

Сало 

Яйця, штук 

Молоко, кисломолочні продукти 

500 

500 

500 

500 

Сир кисломолочний 

40 

50 

70 

70 

Сир твердий 

12 

15 

20 

20 

Сметана 

15 

20 

25 

25 

М'ясо, птиця 

125 

130 

160 

160 

Ковбасні вироби 

25 

20 

25 

40 

Риба, рибопродукти 

75 

85 

100 

100 

Кава злакова, цикорій 

Какао 

Чай 

0,1 

0,2 

0,5 

0,5 

Сіль, сіль йодована 

10 

10 

Дріжджі 

Лавровий лист 

0,02 

0,02 

0,02 

0,02 

Сухарі панірувальні 

Томатна паста 

Ванільний цукор 

0,1 

0,1 

0,1 

0,1 

Кислота лимонна 

0,1 

0,1 

0,1 

0,2 

Хімічний склад 

  

  

  

  

Білки 

74 

87 

100 

107 

у тому числі тваринні 

37 

43 

51 

53 

Жири 

67 

77 

90 

95 

у тому числі рослинні 

24 

28 

15 

16 

Вуглеводи 

355 

400 

390 

428 

Енергоцінність, ккал 

2319 

2641 

2500 

2995 

Примітки: 

1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми ± 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 75 г на учня (вихованця), використовується в меню 3 рази на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (75 х 7) : 3 = 525 : 3 = 175 грамів.

2. У санаторних школах-інтернатах (для дітей, які страждають на захворювання серцево-судинної системи, хронічні неспецифічні захворювання органів дихання, хронічні неспецифічні захворювання органів травлення, психоневрологічні захворювання, хворих на цукровий діабет) витрати на харчування збільшуються на 8 відсотків для придбання дієтичних продуктів. Зміни норм харчування для дітей у період загострення захворювання вносяться лише за призначенням лікаря.

3. Діти, хворі на туберкульоз та інфіковані мікобактеріями туберкульозу, забезпечуються харчуванням згідно з нормами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. N 1752 "Про норми харчування для осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу".

4. У літній оздоровчий період (90 днів), неділю, святкові і канікулярні дні витрати на харчування збільшуються на 10 відсотків для придбання свіжих овочів і фруктів.

5. Пункт 5 виключено

6. Учні ліцеїв з посиленою військово-фізичною підготовкою забезпечуються харчуванням згідно з нормами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 р. N 426 "Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань" (норма N 6 - ліцеїстська). 

7. Згідно з нормами для дітей віком від 13 і старше забезпечуються харчуванням також студенти і курсанти вищих навчальних закладів, які відповідно до законодавства перебувають на державному забезпеченні, та студенти і курсанти з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на повному державному забезпеченні або яким в установленому законодавством порядку призначено опікуна чи піклувальника. У разі відсутності можливості для організації повноцінного харчування зазначеним категоріям студентів, курсантів у навчальному закладі може виплачуватися грошова компенсація у розмірі вартості харчування у школах-інтернатах відповідного регіону з урахуванням торговельних націнок. Особам, яким в установленому законодавством порядку призначено опікуна чи піклувальника, виплачується вартість обіду. 

8. Діти, які перебувають в притулках для дітей, центрах соціально-психологічної реабілітації дітей, соціально-реабілітаційних центрах (дитячі містечка), забезпечуються харчуванням згідно з нормами, передбаченими цим додатком.

(додаток 4 із змінами, внесеними згідно з постановами
 Кабінету Міністрів України від 26.06.2007 р. N 873,
 від 08.08.2012 р. N 734)

 

НОРМИ
харчування в Олімпійському коледжі імені Івана Піддубного (код згідно з ЄДРПОУ 02125315), училищах фізичної культури та олімпійського резерву

(денна норма на одну дитину, грамів)

Найменування продукту 

Група харчування за енерговитратами 

перша 

друга 

третя 

четверта 

п'ята 

Хліб житній 

85 

110 

145 

185 

195 

Хліб пшеничний 

150 

200 

240 

320 

400 

Борошно пшеничне 

15 

15 

15 

25 

25 

Крохмаль 

Крупи, бобові, макаронні вироби 

65 

75 

95 

110 

135 

Картопля 

190 

205 

275 

290 

360 

Овочі свіжі 

280 

285 

370 

440 

500 

Фрукти свіжі, цитрусові 

270 

300 

370 

460 

550 

Соки 

120 

140 

170 

210 

220 

Фрукти сушені 

10 

10 

15 

20 

25 

Кондитерські вироби 

50 

75 

100 

135 

200 

Цукор 

60 

60 

70 

60 

75 

Мед, медопродукти 

15 

17 

23 

25 

30 

Масло вершкове 

10 

15 

20 

25 

30 

Олія 

15 

15 

20 

20 

30 

Сало 

Яйця, штук 

Молоко, кисломолочні продукти 

380 

425 

480 

540 

400 

Сир кисломолочний 

40 

50 

60 

60 

90 

Сир твердий 

15 

25 

30 

45 

70 

Сметана 

15 

20 

20 

25 

35 

М'ясо, м'ясопродукти 

165 

200 

240 

400 

490 

Риба, рибопродукти 

45 

70 

80 

125 

140 

Кава, кава злакова, цикорій 

Какао 

Чай 

0,4 

0,4 

0,4 

0,5 

0,5 

Сіль, сіль йодована 

10 

10 

Дріжджі 

Спеції 

0,04 

0,04 

0,06 

0,07 

0,08 

Мінеральна вода 

100 

100 

180 

200 

200 

Хімічний склад 

 

 

 

 

 

Білки 

85 

105 

130 

160 

205 

у тому числі тваринні 

51 

63 

78 

96 

123 

Жири 

66 

87 

119 

160 

205 

у тому числі рослинні 

17 

22 

30 

40 

51 

Вуглеводи 

342 

450 

527 

655 

834 

Енергоцінність, ккал 

2302 

3003 

3699 

4700 

6001 

Розподіл груп харчування за енерговитратами

Групи харчування за енерговитратами 

Калорійність раціону, ккал 

Вік, років 

Стать 

Вид спорту 

Перша 

2300
(2000 - 2600) 

11 - 13 

хлопчики 

спортивна гімнастика 

11 - 13 

дівчатка 

спортивна гімнастика 

Друга 

3000
(2800 - 3200) 

14 - 17 

юнаки 

спортивна гімнастика 

14 - 17 

дівчата 

спортивна гімнастика 

Третя 

3700
(3200 - 3900) 

11 - 13 

хлопчики 

фехтування, легка атлетика (стрибки, метання, спринт тощо) 

11 - 13 

дівчатка 

фехтування, легка атлетика (стрибки, метання, спринт тощо) 

14 - 17 

юнаки 

бокс, боротьба (легка вагова категорія) 

Четверта 

4700
(4500 - 5000) 

11 - 13 

хлопчики 

плавання 

11 - 17 

дівчата 

плавання 

14 - 17 

юнаки 

футбол, легка атлетика (спортивна ходьба, біг на середні та довгі дистанції, спринт) 

14 - 17 

дівчата 

фехтування, легка атлетика (спортивна ходьба, біг на середні та довгі дистанції, спринт) 

14 - 17 

юнаки 

бокс, боротьба (середня вагова категорія) 

П'ята 

6000
(5600 - 6400) 

14 - 17 

юнаки 

фехтування, плавання, бокс, боротьба (важка вагова категорія) 

Примітки: 

1. Харчування учасників обласних, районних (міських) спортивних змагань, зборів, олімпіад та інших масових заходів здійснюється за нормами для дітей віком від 13 років і старше згідно з додатком 4, а республіканських, міжнародних - для четвертої групи харчування за енерговитратами згідно з додатком 5.

2. Вартість харчування в дорозі та під час проведення одноденних заходів визначається за нормами згідно з додатком 4 для дітей віком від 13 років і старше.

3. За нормами для дітей третьої групи харчування забезпечуються учні хореографічних училищ віком 11 - 13 років.

4. За нормами для дітей четвертої групи харчування забезпечуються учні хореографічних училищ віком 14 - 17 років. 

(додаток 5 із змінами, внесеними згідно з постановою
 Кабінету Міністрів України від 23.03.2016 р. N 211)

 

НОРМИ
харчування у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку

(денна норма на одну дитину, грамів/ккал)

Найменування продукту

Дитячі заклади оздоровлення та відпочинку

праці та відпочинку, наметові містечка

позаміські (стаціонарні), дитячі центри

санаторного типу

табір з денним перебуванням

діти віком 12 - 17 років включно

діти віком до 10 років включно

діти віком 11 - 17 років включно

діти віком до 10 років включно

діти віком 11 - 17 років включно

діти віком 8 - 14 років включно

Хліб житній

150/393

100/254

125/308

125/308

125/308

40/131

Хліб пшеничний

200/521

125/380

150/395

200/521

200/521

90/234

Борошно пшеничне

70/164

50/158

50/158

30/101

40/172

10/33

Крохмаль*

4/15

4/15

4/15

4/15

4/15

3/10

Крупи, бобові, макаронні вироби

140/360

65/221

85/372

65/221

85/372

32/120

Картопля

400/233

320/181

400/233

320/181

400/233

180/132

Овочі різні

420/24

350/20

450/27

350/20

450/50

210/22

Фрукти свіжі

250/105

250/105

250/105

300/326

450/468

50/21

Соки

200/84

200/84

200/84

200/84

200/84

50/21

Фрукти сушені*

20/51

15/46

15/46

10/56

10/56

10/28

Кондитерські вироби

50/173

50/173

50/173

50/195

50/195

10/46

Цукор

60/217

40/176

60/217

50/185

60/217

35/147

Мед, медопродукти*

4/13

4/13

4/13

5/16

5/16

2/6

Масло вершкове

40/237

45/320

50/367

45/320

50/367

20/148

Олія

20/160

18/156

20/160

15/144

20/160

8/70

Сало*

7/30

5/21

9/38

5/21

5/21

 

Яйця, штук

1/64

1/64

1/64

1/64

1/64

 

Молоко, кисломолочні продукти

500/230

500/230

500/230

500/230

500/230

250/147

Сир кисломолочний

50/71

40/57

40/57

60/86

60/86

25/37

Сир твердий

20/58

15/47

15/47

10/30

10/30

5/15

Сметана*

25/71

15/57

15/57

15/57

15/57

10/28

М'ясо, птиця

220/380

160/320

200/360

200/360

220/380

80/182

М'ясо-ковбасні вироби

40/150

20/120

20/120

20/120

20/120

 

Риба, рибопродукти*

60/30

55/28

65/33

60/30

70/35

30/15

Кава злакова*

3,5/0

1,5/0

1,5/0

2,5/0

2,5/0

1/0

Какао*

1/6

1/6

1/6

1/6

1/6

 

Чай

1,5/0

0,5/0

0,5/0

0,5/0

0,5/0

0,1/0

Сіль, сіль йодована

10/0

10/0

10/0

10/0

10/0

8/0

Дріжджі

2/0

2/0

2/0

2/0

2/0

 

Лавровий лист

0,01/0

0,01/0

0,01/0

0,01/0

0,01/0

0,01/0

Кислота лимонна

0,05/0

0,05/0

0,05/0

0,05/0

0,05/0

0,05/0

Хімічний склад

Білки

144

113

125

123

129

58

у тому числі тваринні

72

39

68

82

82

35

Жири

131

113

119

115

115

57

у тому числі рослинні

25

15

23

20

20

8

Вуглеводи

540

418

487

417

434

212

Енергоцінність, ккал

3840

3252

3685

3697

4263

1593

____________
Примітка.

  
1. Зірочкою (*) позначаються продукти, які споживаються кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби - 60 грамів на дитину використовується в меню три рази на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (60 х 7) : 3 = 420 : 3 = 140 грамів.

2. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються у межах денної норми ± 5 відсотків.

3. Показники калорійності харчових продуктів є середніми і можуть змінюватися залежно від виду, сорту продукту, способу обробки, технології приготування чи рецептури страви тощо.

(додаток 6 у редакції постанови Кабінету
 Міністрів України від 06.08.2014 р. N 353)

 

НОРМИ
харчування у загальноосвітніх навчальних закладах для одноразового харчування учнів

(норма на одного учня, грамів)

Найменування продукту 

Вікова група (років) 

від 6 до 10 

від 10 і старше 

Хліб житній 

60 

80 

Борошно пшеничне 

10 

Крупи, бобові, макаронні вироби 

21 

30 

Цукор 

15 

18 

Масло вершкове 

10 

Олія 

10 

Картопля 

100 

120 

Овочі різні 

140 

180 

Фрукти, соки 

50 

75 

Фрукти сушені 

Яйця, штук 

1/4 

1/4 

Молоко та кисломолочні продукти 

18 

20 

Сир кисломолочний 

16 

20 

Сметана 

М'ясо, птиця, м'ясопродукти 

35 

35 

Риба та рибопродукти 

25 

25 

Чай 

0,1 

0,1 

Хімічний склад 

 

 

Білки 

27 

31,8 

у тому числі тваринні 

14,1 

15 

Жири 

25,6 

30,7 

у тому числі рослинні 

10 

Вуглеводи 

114 

143 

Енергоцінність, ккал 

794 

975 

Примітки: 

1. До набору продуктів не включені сіль, дріжджі, спеції, що видаються згідно із затвердженими рецептурами.

2. За нормами для дітей віком від 6 до 10 років забезпечуються безоплатним одноразовим харчуванням учні 1 - 4 класів та учні, які відвідують групи продовженого дня.

3. За нормами для дітей відповідного віку забезпечуються безоплатним харчуванням діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та діти з малозабезпечених сімей згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 19 червня 2002 р. N 856

 

НОРМИ
заміни продуктів за енергоцінністю

Найменування продукту

Вага, кілограмів брутто

Продукт-замінник

Вага, кілограмів брутто

Примітка

Масло вершкове

1

олія

0,73

 

масло вершкове топлене

0,8

 

Олія

1

олія (соняшникова, кукурудзяна)

1

 

Молоко коров'яче пастеризоване

1

молоко коров'яче сухе

0,11

 

вершки сухі

0,12

 

молоко згущене стерилізоване

0,46

 

молоко згущене з цукром

0,39

 

вершки згущені з цукром

0,35

 

кисломолочні продукти (наприклад, кефір)

1

 

сир кисломолочний напівжирний

0,2

 

сир твердий

0,11

 

Хліб житній

1

хліб пшеничний

0,66

 

борошно пшеничне

0,46

 

Хліб пшеничний

1

хліб житній

1,5

 

борошно пшеничне

0,7

 

сухарі (з борошна першого сорту)

0,75

 

Чай чорний

1

чай чорний плитковий

1

 

чай зелений

1

 

Картопля (30 відсотків відходів)

1

пюре картопляне сухе

0,25

 

капуста білокачанна

1,11

 

капуста цвітна

0,8

 

квасоля, горох свіжі

0,52

 

Бобові (зерно)

1

горох, квасоля свіжі

4,2

 

кукурудза консервована

4,44

 

горошок зелений консервований

6,6

 

Морква (буряк) свіжа

1

морква (буряк) для гарніру (консерви)

1,4

 

Томати свіжі

1

томати консервовані

1,04

 

томатний сік

1,14

 

томатне пюре (вміст сухих речовин - 12 відсотків)

0,42

 

Капуста свіжа

1

капуста білокачанна квашена

1,15

 

капуста білокачанна рання

1

 

капуста цвітна

1

 

капуста брюссельська

1,3

 

Цибуля-порей

1

цибуля свіжа зелена

0,95

 

Огірки (томати) солені

1

огірки (томати) консервовані

1,64

 

Томатне пюре (вміст сухих речовин - 12 відсотків)

1

сік томатний натуральний

2,66

 

томатне пюре (вміст сухих речовин - 20 відсотків)

0,66

 

томати свіжі

2,38

 

Яблука свіжі

1

яблука консервовані

0,41

 

сік яблучний

0,92

 

сік сливовий

0,53

 

сік виноградний

0,65

 

інші соки плодові натуральні

0,9

 

яблука сушені

0,2

 

сливи сушені

0,2

 

абрикоси сушені

0,17

 

родзинки

0,15

 

фрукти (ягоди) свіжі (груші, айва, персики, сливи, черешні, вишні, абрикоси, банани)

1

 

виноград

0,8

 

компоти консервовані

0,5

 

Яблука сушені

1

яблука свіжі

5

 

груші сушені

1

 

фрукти, ягоди сушені (курага, чорнослив, урюк, родзинки)

0,5

 

Дріжджі хлібопекарські

1

дріжджі хлібопекарські сухі

0,3

 

Кури патрані (I категорії)

1

яловичина, свинина

1

 

кури напівпатрані (I категорії)

1,34

 

курчата патрані

1

 

курчата напівпатрані

1,5

 

стегенця курячі

0,8

 

філе куряче

0,6

 

консерви з курятини

0,75

за медичними показаннями

М'ясо (яловичина, свинина нежирна)

 

печінка

1

 

серце

1,77

 

м'ясо птиці патраної (I категорії)

1

 

ковбаса варена

0,8

 

консерви м'ясні (у тому числі з курятини)

0,75

за медичними показаннями

риба

1,15

 

сир кисломолочний напівжирний

1,2

 

Риба (охолоджена, морожена)

1

оселедець солений із головою

1

 

рибне філе

0,7

 

консерви рибні

0,8

за медичними показаннями

яловичина

0,87

 

яйце

0,9

 

Яйця, штук

1

сир кисломолочний напівжирний

0,031

 

яловичина

0,1

 

молоко

0,18

 

сир твердий

0,02

 

(додаток 8 у редакції постанови Кабінету
 Міністрів України від 06.08.2014 р. N 353)

Поиск